Lepota stekla

Lepota stekla

Steklo je na področju notranjega oblikovanja predstavnik "vrhunskega", njegov preboj pa je vsega zavidanja vreden.

Trend v uporabi

Zaradi potrebe po čedalje večji praktičnosti je uporaba stekla pri notranji opremi v porastu: od pohištva do dekorativnih predmetov, steklenih pregrad, pultov, stopnic, polic, miz in mizic, ograj, vitrin, do kuhinje ali dnevne sobe kot steklene v celoti. Da o razmahu neverjetnih oblik steklenih kozarcev, skodelic, krožnikov, vaz, steklenih mozaikov in svečnikov sploh ne govorimo.

Stekleno pohištvo odseva gibanje figur in njihovih senc, ki jih riše svetloba, zato se jim je zelo težko upreti.

Čeprav na prvi pogled deluje hladno, se kmalu izgubimo v njegovem magičnem odsevu, ki optično poglobi prostor in mu doda dinamičnost in navidezno gibanje.

Podobnega učinka, kot se ga doseže s pomočjo kakšnega steklenega kosa pohištva v prostoru, ni možno doseči z nobenim drugim materialom. Steklo je transparentno in deluje nevsiljivo in elegantno. Učinek, ki ga dosežemo s takim materialom, je zato zelo estetski.

Preprosta tehnologija

Prednost stekla je nedvomno v možnosti nezapletene obdelave. Steklo kot material dopušča možnost najrazličnejših oblik, dopolnjevanje izbočenih in usločenih oblik z ravnimi linijami, različne barvne kombinacije ter kombinacija transparentnega stekla z netransparentnim.

Sodobna tehnologija je ta krhki material spremenila v čvrstega in stabilnega.

Na trgu je na voljo v različnih, zelo uporabnih in praktičnih različicah: kaljeno steklo, brušeno steklo, ornamentno steklo, peskano steklo... Izbira je vsekakor nadvse pestra, načini uporabe pa prepuščeni domišljiji oblikovalcev.

Izziv v steklu

Ker oblikovalci neprestano iščejo nove oblikovalske ideje in izzive, je bilo res samo še vprašanje časa, kdaj se bodo lotili tudi bolj nenavadnih podvigov na področju izdelave steklenega pohištva. Za skrajne minimaliste na področju bivanja so nekatera svetovna podjetja že pred leti začela s steklenimi koplaniškimi kolekcijami, ki vključujejo stranišče, bide in umivalnike.

Eno je gotovo - steklena oprema definira popolnoma nov dizajn kopalnice.

Vzdrževanje

Stekleno površino ponavadi čistimo s posebnimi čistili za steklo in z jelenovo kožo ali viledo, nato pa ga osušimo s papirnato brisačo. Steklo pa se bo vsekakor svetilo kot novo, če ga boste namazali z limoninim sokom in nato skrbno zbrisali.

Majhne površinske poškodbe lahko spolirate z zobno pasto. Kristalno steklo negujemo z mešanico mlačne vode in kisa ter z mehko čisto krpo, ki se ne svaljka.

                    Avtor originalnega članka : M.P (dominvrt)  /  Avtor fotografij: Pinterest